Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Alapanyagok

Betűrendes keresés

Kattintson az egyik betűre

kurkuma

Népies neve: kurkuma gyökér. Latin neve: Curcuma longa. A kurkuma gyógy- és fűszernövény, a gyömbérfélék családjába tartozik. Indiában évezredek óta használják, régen a jómód jelképe volt, így az indiai konyha elengedhetetlen fűszere. Dél Ázsiában őshonos. Az ókori görögök is ismerték, de csupán sárga vagy narancssárga festék kikeveréséhez használták. Élénk téglavörös a színe, kesernyés az íze. A Currynek és a Worchester szósznak fontos alkotóeleme. Thaiföldön virágát zöldségként fogyasztják. Erős aromája miatt elsősorban azoknak ajánlott a használata, akik az erősen fűszerezett ételeket kedvelik. Tehát bánjunk adagolásával óvatosan. Fűszerként: levesek, mártások, likőrök, tésztafélék színezésére használják. De remekül illik a halételekhez, valamint bab- és lencse ételekhez, de használják mustárhoz és rizshez is. Gyógynövényként is sokoldalú: hatóanyagai erősítik az epehólyagot, gátolják a vérrögök kialakulását, csökkentik az izületi panaszokat, a menstruációs görcsöket enyhítik, serkentik a zsíranyagcserét, csökkentik a vérzést. Étvágyjavító, láz- és gyulladáscsökkentő, valamint májbetegségek ellen is használják. Túlzott használata hasmenést okozhat!
Még több recept amelyikben van kurkuma