Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Bőrös malacoldalas tekercsben sütve, langyos lencsesalátával

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 170 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Mesterszakács
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hideg téli napokra, Buli, Szilveszter, Hétvégi ebéd, Göngyölt, Kemence, Csőben sült, Sós, Meleg, Hideg, Húsfélék
Hozzávalók

Bőrös malacoldalas tekercsben sütve
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1,5 kg bőrös malacoldalas 0 ? ? ? ? ?
50 dkg sertéscomb  160 17.5 23.9 0.3 0 70
4 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 teáskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Langyos feketelencse saláta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg fekete lencse 0 ? ? ? ? ?
5 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 szál sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 szál zellerszár 17 0.8 0.11 3.8 0.65 0
3 csipet citromhéj 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 szál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
2 evőkanál fehérborecet ? ? ? ? ? ?
1 kávéskanál mustár por 0 ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 csokor zellerzöld ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Bőrös malacoldalas tekercsben sütve
A malacoldalast a bőrére fektetjük, majd a fűszerekkel meghintjük. A közepére tesszük, a szintén megfűszerezett combdarabot. Feltekerjük és a konyhai zsineggel átkötjük. Olajos kézzel bekenjük és sóval is átsimogatjuk. Tepsibe tesszük, a félretett olajat, a bort és két deci vizet aláöntve, 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Két és fél órát sütjük. A szaftjával időnként locsoljuk meg, a szaftot, ha szükséges, kevés forró vízzel pótoljuk. Szeletelés előtt negyed órát pihentessük. Másnap hidegen is pompás.
A lencsesalátával szilveszterkor tálaljuk.

Langyos feketelencse saláta
A bacont apró kockára vágjuk, majd zsírjára sütjük. A finomra metélt zöldségeket megpároljuk benne. Belekeverjük a lencsét, a citromhéjat, a babért és a kakukkfüvet. Felöntjük, annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, majd megsózva, kb. fél óra alatt puhára pároljuk. Az olajból, ecetből, mustárporból és borsból kevert mártással összeforgatva langyosan kínáljuk. Finomra vágott zellerzölddel meghintve adjuk asztalra. Malacpecsenye mellé vagy önállóan pirítóssal tálaljuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)