Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Briós

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 125 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Reggeli, Uzsonna, Advent, Csőben sült, Kemence, Édes, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 kiskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
3 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
4 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
3 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
60 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A langyos tej felébe szórjunk kevés cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Futtassuk fel. Tegyünk félre egy evőkanálnyi cukrot. A liszt közepébe öntsük a a tojássárgájákat, a tejet, az élesztős tejet és a sót. Gyúrjuk össze, majd a végén dolgozzuk bele a megolvasztott, de már csak langyos vajat. Jól dolgozzuk ki, takarjuk le konyharuhával és meleg helyen, kb. egy óra alatt, kelesszük a duplájára. Ha megkelt a tészta, osszuk 10-12 darabra és sodorjuk kétarasznyi rudakká és csigavonalban tekerjük fel, a végét hajtsuk alá, úgy hogy kb. a tekercs közepéig érjen. Rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe és még fél órát kelesszük. A tojást verjük fel és kenjük le a briósokat, majd szórjuk a tetejükre a félretett kristálycukrot. 180 fokra előmelegített sütőben, úgy húsz perc alatt, süssük szép pirosra őket.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)