Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Bugaci böllérpörkölt

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Szabadban, Párolt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1/2 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
3 db paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
3 db zöldpaprika  20 1.2 0.3 3 2 0
2 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
4 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
30 dkg sertésmáj 136 19.5 5.3 2.5 0 430
50 dkg lapocka (sertés)  286 17.5 23.9 0.3 0 72
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
3 evőkanál ecet 4 0.4 0 0.6 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felkockázott szalonnát zsírjára sütjük, majd megpirítjuk rajta a vöröshagyma felét, melyet előzőleg finomra vágtunk. Kevergetve fehéredésig sütjük, a csíkokra vágott húst, a hagymás zsiradékon. Hozzáadjuk a feldarabolt paprikát és paradicsomot, megfűszerezzük és lefedve, kis lángon félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a húshoz hasonló csíkokra vágott májat és puhára pároljuk. A legvégén hozzáadjuk a bort.
Közben liternyi vizet forralunk, az ecettel és sóval ízesítjük. A félretett hagymákat félfőre vágjuk és az ecetes vízben három percig főzzük, majd lecsepegtetjük.
A böllértokányt főtt burgonyával körítve, az abált hagymával megszórva tálaljuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)