Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Coq au vin

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 300 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Mesterszakács
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Csirkéből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Bálint nap, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gombafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csokor turbolya 0 0 0 0 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
2 ág kakukkfű 0 0 0 0 0 0
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 db zellerszár 17 0.8 0.11 3.8 0.65 0
1 szál póréhagyma 37 2.2 0.3 6.3 2.3 0
2 szál sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 evőkanál vörösborecet ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál brandy 0 ? ? ? ? ?
1.2 liter száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
1 db kakas ? ? ? ? ? ?
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
10 szem bors 0 0 0 0 0 0
20 dkg csiperke gomba 39 5.9 0.2 3.3 1.9 0
20 dkg kolozsvári szalonna 0 ? ? ? ? ?
20 dkg gyöngyhagyma ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
5 dl csirkehúsalaplé ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kakast feldaraboljuk és az aprólékot félretesszük. A kakasdarabokat, a durvára vágott zöldségeket és a fűszereket leöntjük a vörösborral, melybe brandyt és ecetet kevertünk. Jó minőségű, száraz, testes bort válasszunk. Egy éjszakát hűtőben pácoljuk. Másnap a vajból és a lisztből egy teáskanálnyit elkeverünk és félretesszük. A kakasaprólékot az alaplével és a leszűrt borral felöntve felforraljuk és a levét a felére besűrítjük. Közben a leszárított kakast, sózva borsozva, meghintjük liszttel és, a felhevített vajban, aranybarnára pirítjuk. Kiszedjük és mély cseréptálba tesszük. A megmaradt sütőzsiradékon átsütjük a zöldségeket is, majd ezt is a tálba rakjuk. Hozzáadjuk a pácból kivett fűszereket, majd ráöntjük az aprólék levét. A tálat lefedjük és 150 fokos sütőben 2-3 órát pároljuk. A zöldségek után maradt vajban átsütjük a gombát, a gyöngyhagymát és a szokottnál nagyobb darabokra vágott szalonnát. Ne süssük zsírjára, csak kapjon színt. A párolás utolsó húsz percében öntsük a tálba ezt a keveréket is. Végül a kakasdarabokat rakjuk egy tál közepére, helyezzük el körben a zöldség, hagyma, gomba és szalonnadarabokat. A fűszereket dobjuk ki és, ha szükséges, a mártást sűrítsük be a félretett vaj-liszt hozzáforralásával.
Friss, ropogós héjú kenyeret és vörösbort adjunk hozzá.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)