Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Gombás, göngyölt pulykamell

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Pulykából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Karácsony, Hétvégi ebéd, Göngyölt, Csőben sült, Alufólia, Sós, Meleg, Húsfélék, Gombafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 evőkanál zabpehely 295 8.8 1.7 60.7 13.8 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 evőkanál konyak 246 0 0 1.7 0 0
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
25 dkg gomba 40 5.9 0.5 3.3 3 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
50 dkg pulykamell 106 24.1 9.5 1 0 60
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A pulykamellet szeletekre vágjuk és fólia alatt vékonyra kiverjük, majd megsózzuk. A megtisztított gombát vékonyra szeleteljük. A hagymát és a fokhagymát tisztítás után, nagyon finomra vagdaljuk és forró olajon éppen csak üvegesre párolva, rátesszük a gombát. Sózzuk, borsozzuk, majd saját levében puhára pároljuk és összekeverjük a finomra vágott petrezselyemzölddel. Hűlni hagyjuk, majd két részre osztjuk. Az egyik részbe belekeverjük a felvert tojást, 1 evőkanál tejfölt, a konyakot és a zabpelyhet, félretesszük. A hússzeletekből két téglalapot formázunk, külön-külön alufólialapra fektetjük, rákenjük a gombás masszát és szorosan felcsavarjuk. Az alufóliába csomagoljuk és két végét összetekerjük, mint a szaloncukornak. Tepsiben 2 ujjnyi sós vizet forralunk, a két tekercset beletesszük és előmelegített sütőben 40 percig 175 fokon sütjük, majd a fóliát felvágva 10 perc alatt a tetejét megpirítjuk. Közben a többi párolt gombára ráöntjük a bort, megsózzuk, megborsozzuk, és felöntjük a tejföllel simára kevert liszttel. Kevergetve felfőzzük. A roládokat ferdén felszeletelve, a gombamártással leöntve tálaljuk.
Ajánlott köret párolt rizs, galuska vagy burgonyapüré.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)