Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Gőzgombóc

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Engabi
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Főtt tészták 
Cimkék: Tészták, Főétel mellé, Hétvégi ebéd, Gőzölt, Sós, Meleg, Tejtermékek, Gabonafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
1 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 csomag szárított élesztő 0 ? ? ? ? ?
2 teáskanál tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
30 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az élesztőt a langyos, cukros tejben futtassuk fel. A lisztet tegyük egy nagy tálba vagy kenyérsütőbe és öntsük hozzá az élesztőt és a sót. Dolgozzuk ki jól a tésztát. Ha túl keménynek látjuk egy kevés tejföllel segíthetünk. Szépen lassan csorgassuk hozzá az olvasztott vajat és addig dagasszuk, míg szép sima tészta lesz belőle. Hagyjuk meleg helyen kelni 1 órát. Egy fazék tetejét borítsuk be 2-3 réteg gézlappal vagy egy vékonyabb konyharuhával és az edény pereménél rögzítsük szorosan. Töltsük meg vízzel. Melegítsük elő a sütőt 40-45 fokra. Ha megkelt a tészta formáljunk belőle apró sima gombócokat és tegyük őket a meleg sütőbe további 1 órára. Tegyük fel melegedni a vizet. Ha már forró tegyünk néhány gombócot a gézlapra, borítsuk le egy másik pontosan illeszkedő lábassal és gőzöljük 40-45 percig. Menet közben ne nézegesd, hogy milyen mert a szépen növő gombóckák ágyúgolyóvá válnak. Ha nagyon nézni akarod használj tűzálló üvegtálat.
Vadas mellé tálaltam!

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)