Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Kandírozott narancshéj

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 0 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Házi befőzés 
Cimkék: Édességek, Főtt, Édes, Gyümölcsök, Adventi receptverseny
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db fahéj 0 0 0 0 0 0
50 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
5 db narancshéj 0 ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A narancsokat, hámozás előtt, gondosan mossuk meg, majd krumplihámozóval, fejtsük le a sárga héját. Nem baj, ha főzés előtt pár napig szárad, de érdemes elegendő anyagot gyűjtenünk. Készíthetjük több narancs héjából is, a munkaidő nem nő, de a nyert mennyiség igen. A narancshéjat áztassuk hideg vízbe egy éjszakára, majd friss vízben főzzük öt percig. Öblítsük le hideg vízzel és lecsepegtetve tegyük félre. 2 deci vízből és 25 deka cukorból főzzünk szirupot, szórjuk bele a narancs héjat és a fahéjdarabot, majd főzzük, egészen kis lángon, bő órát. Ha, fel kell öntenünk a főzőlevet, mindig sziruppal tegyük. A kihűlt narancshéjat, lecsepegtetve, tegyük tálcára és pormentes helyen, néhány napig, naponta forgatva, szárítsuk. Végül kis darabokra vágva, forgassuk össze, kristálycukorral. Ha ragadna, még néhány napig szárítsuk. A megmaradt szirup koktélokhoz, a lepergett cukor süteményekhez jól felhasználható. Jól lezárt üvegben sokáig eláll, persze ehhez, az üveget is jól el kell zárni.
A kandírozott narancshéjat süteményekbe, szuflék tetejére szórva vagy önállóan kínálva használhatjuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)