Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Marhasült articsókával és gombával

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Karácsony, Buli, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Párolt, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Gombafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
1,5 kg marhafelsál 243 17 19 0.6 0 83
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
30 dkg karotta 40 1.2 0.3 8.1 3 0
30 dkg zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
30 dkg vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál rozmaring 0 0 0 0 0 0
2,5 dl vörösbor 56 0 0 0.3 0 0
1 teáskanál étkezési keményítő 344 0.5 0 86 0 0
15 dkg laskagomba 38 1.9 0.7 6 2.8 0
15 dkg csiperke gomba 39 5.9 0.2 3.3 1.9 0
8 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
40 dkg articsóka 50 2.4 0.1 9.5 10.8 0
1 evőkanál citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
1 evőkanál petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
5 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A hagymát és a zellert meghámozzuk és nagy kockákra vágjuk. A karottát megtisztítjuk, megmossuk és szintén nagyobb kockákra aprítjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A húst megmossuk, szárazra itatjuk. besózzuk, megborsozzuk. Egy serpenyőben olajat forrósítunk és körös-körül elősütjük benne a húst, majd ezután hozzáadjuk a zöldséget, a kakukkfüvet, a rozmaringot és néhány percig együtt pirítjuk. Felöntjük vörösborral és 2,5 dl vízzel, majd a húst előmelegített sütőben, gyakran forgatva és húslevessel locsolgatva kb. 90 percig pároljuk. A gombát megtisztítjuk, megmossuk, lecsöpögtetjük és nagyobb darabokra vágjuk. A szalonnát apróra kockázzuk. A kész sültet az edényből kivesszük, alufóliába burkoljuk és a kikapcsolt sütőben melegen tartjuk. A visszamaradt szaftot zsírtalanítjuk, leszűrjük és lábosban jól beforraljuk, kevés vízben elkevert keményítővel besűritjük. Az articsókát félbevágjuk, serpenyőben megforrósítjuk az olívaolajat, hozzáadjuk a szalonnát és a gombát, jól átpirítjuk, sóval, borssal, citromlével és petrezselyemmel fűszerezzük, majd hozzáadjuk a fél articsókákat és egy kissé megmelegítjük. A húst felszeleteljük. Előmelegített tálon elrendezzük a húst, körberakjuk a gombás articsókával, majd a mártással leöntve tálaljuk.
Köretként tört burgonyát és pirított hagymakarikákat adhatunk hozzá.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)