Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Osso bucco milánói rizottóval

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Mesterszakács
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Buli, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Hirtelen sült, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék
Hozzávalók

Osso bucco
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 szem borókabogyó 0 0 0 0 0 0
1/2 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál paradicsompüré 110 5 1 20 0.9 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
5 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
2 szál sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
4 db paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
1 kg borjúlábszár 441 12 42 0.3 0 86
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Milánói rizottó
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
5 dl húsalaplé ? ? ? ? ? ?
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 csipet sáfrány 0 0 0 0 0 0
5 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
25 dkg carnaroli (rizottórizs) 0 ? ? ? ? ?
2 db velőscsont 849 3.2 89.9 3 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Gremolata
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 db citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Osso bucco
A borjúlábszárt keresztben, a csonttal együtt, szeleteltessük fel a hentessel. Sütés előtt kössük körbe konyhai zsineggel, hogy kerek formáját szépen megtartsa. A húst sózzuk, borsozzuk meg és hintsük meg fátyolnyi liszttel. A felhevített olaj-vaj keveréken süssük, oldalanként 2-2 percig. Tegyük félre. A sütőzsiradékban pároljuk át a kis kockára vágott hagymát és sárgarépát, keverjük hozzá a paradicsompürét, majd gyengén pirítsuk össze. Öntsük fel az alaplével és a borral, adjuk hozzá a fűszereket és a meghámozott, kimagozott, felkockázott paradicsomot. Forraljuk össze, tegyük vissza a húsokat, majd lefedhető edényben, 175 fokra előmelegített sütőben pároljuk másfél órát.
A rizottóágyra fektetve a húsokat, leöntjük az alatt maradt szósszal és meghintjük a gremolátával.

Milánói rizottó
A velőscsont két végét sóba mártjuk, majd, külön edényben, az osso bucco mellé tesszük a sütőbe. Persze nélküle is készíthetjük, pirítósra így is tökéletes. 20 perc sütés után hűlni hagyjuk, majd a velőt kiütjük. A felhevített vajon megpároljuk a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a velőt és a rizst, ezekkel is összepirítjuk. Ekkor felöntjük a borral és kevergetve elfőzzük a levét. Mindig, csak merőkanalanként, hozzákeverjük az alaplét és folyamatosan kevergetve, elfőzzük a folyadékot. a következő kanálnyit, csak a folyadék felszívása után adjuk hozzá. Közvetlenül elkészülte előtt adjuk hozzá a sáfrányt, majd sózzuk, borsozzuk. Végül belekeverjük a reszelt parmezánt és, hogy szaftosabb legyen, az utolsó kanál vajat. Fontos, hogy a rizs, ne teljesen legyen puha, nem szabad túlfőzni, al dante legyen, azaz kicsit roppanjon a fogunk alatt. Érdekes, hogy talán, ez az egyetlen rizottó, az olasz konyhában, amelyik köretként szerepel.

Gremolata
Ez, egy rendkívül szabadon értelmezhető hozzávaló. Az alap citromhéj, fokhagyma és petrezselyem. Van aki narancshéjat, szardellafilét ad hozzá, a bors is opcionális, használjunk az ízlésünk, illetve a fantáziánk szerint. Alapvetően az osso bucco fűszere, de jó steakekhez, halakhoz, tenger gyümölcseihez.
A lehetőleg biocitrom, lereszelt héját keverjük el a zúzott fokhagymával, a finomra vágott petrezselyemzölddel, kevés olívaolajjal, majd adjunk hozzá sót és borsot.
Ha mód van rá, frissen készítsük, igazán nem áll el.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)