Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Sütőtökös palacsinta dióbundában

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Zsiradékban sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Karácsony, Szilveszter, Farsang, Buli, Göngyölt, Töltött, Hirtelen sült, Olajsütő, Édes, Meleg, Tésztafélék, Zöldség, Gyümölcsök
Hozzávalók

Sütőtökös palacsinta dióbundában
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
2 evőkanál citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
2 maréknyi mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
10 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
10 dkg zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
10 dkg dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 teáskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Sült tök
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db sütőtök 78 1.5 0.6 16.5 0.8 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Palacsinta alaptészta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 dl tej (1,5%) ? ? ? ? ? ?
1.5 dl szóda 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Sütőtökös palacsinta dióbundában
A sült tököt a héjából kikaparva, a mézzel és a citromlével ízesítve botmixerrel áttörjük, majd a mazsolát belekeverjük. A palacsinták közepére kenjük a tökös masszát, majd a két szélét behajtva feltekerjük. A diót szárazon megpirítjuk és ledaráljuk, elkeverjük a zsemlemorzsával és palacsintákat, a szokásos módon lisztbe, tojásba, végül a diós morzsába panírozzuk. Középforró olajban aranybarnára sütjük. Lecsepegtetve tálaljuk, a langyos tejföllel megcsepegtetve és a fahéjas cukorral meghintve.
Citromfűlevélkével díszíthetjük.

Sült tök
A sütőtököt megtisztítjuk, kimagozzuk, de nem hámozzuk meg. Tenyérnyi darabokra vágjuk és alufóliával bélelt tepsire tesszük. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 1 óra alatt megsütjük. A magokat rövid áztatás után ledörzsöljük és száraz serpenyőben enyhén megpirítva fogyasztjuk.


Palacsinta alaptészta
A tojásokat csipetnyi sóval ízesítjük, habverővel kissé fölverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd a tejet apránként beleöntve, a habverővel simára keverjük. Sűrű, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át pi­hentetünk. Pihentetés után szódavízzel tejszínsűrűségűre hígítjuk és két evőkanál ola­jat is beletéve még egyszer jól átkeverjük. A palacsintasütőt beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorga­tunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpe­nyőt, így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd színt kapni, a közepéről pedig eltűnt a nedves tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk - a jó palacsin­ta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles kés segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A második oldala fele annyi idő alatt sül meg, mint az első. A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Csak az első palacsinta sütésénél kell olajozni a sütőt, mert a tészta olajtartalma miatt, önkenő.


Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)