Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Borban párolt körte roqueforttal töltve

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben:  Előételek 
Cimkék: Előételek, Hidegkonyhai készítmények, Főétel előtt, Hétvégi ebéd, Szilveszter, Buli, Főtt, Töltött, Édes, Sós, Hideg, Gyümölcsök, Tejtermékek
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 db körte 53 0.4 0.3 12 2.8 0
5 dl száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
3 db szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
1 db fahéj 0 0 0 0 0 0
2 db szegfűbors 0 0 0 0 0 0
1 db citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
20 dkg roquefort sajt 357 20 29.7 2 0 88
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
3 cl konyak 246 0 0 1.7 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A vörösbort két deci vízzel edénybe tesszük, beledobjuk a fűszereket, darabka citromhéjat, csipet sót és a cukrot, majd felforraljuk. A körtéket félbevágjuk, belsejüket karalábévájóval kikaparjuk, domború oldalukból egy szeletkét levágunk, hogy majd könnyebben megálljon a tányéron, a borba tesszük és 5-6 percig főzzük. Ne legyen nagyon puha. A kivájt körtedarabokat dobjuk citromos vízbe. Ha elkészült a körte, hagyjuk kihűlni. A sajtot a szobahőmérsékletű vajjal, tejszínnel, zúzott fokhagymával, a borssal és a konyakkal habosra keverjük. Habzsákból a körték üregébe töltjük, majd hűtőbe tesszük. A borból kidobjuk a fűszereket és a leszűrt körtedarabokkal sűrű sziruppá főzzük, ez kb negyed óra, szitán áttörjük, jól elkeverjük. Ezt is kihűtjük.
A tálalás előtt fél órával a körtét vegyük ki a hűtőből, majd a tányéron halmozzunk mellé a körtezseléből.Pirítóst vagy kenyércsipszet kínáljunk mellé.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)