Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Pulykagombóc leves

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 180 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Levesek 
Cimkék: Levesek, Karácsony, Hétvégi ebéd, Főtt, Sós, Meleg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Tésztafélék, Főétel előtt
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
1 db zöldpaprika  20 1.2 0.3 3 2 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 késhegynyi gyömbérpor 0 ? ? ? ? ?
2 szem szegfűbors 0 0 0 0 0 0
3 szem szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
10 szem bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
3 evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
1 db zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
3 db fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
2 db sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 db pulyka felsőcomb 0 ? ? ? ? ?
2 db pulykanyak 0 ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A pulykacombot megnyúzzuk és kicsontozzuk. A hús kivételével mindent fazékba teszünk. Hozzáadunk másfél hagymát, a fűszereket és a feldarabolt paprikát, paradicsomot. Felöntjük kicsit több vízzel, mint amennyi levest szeretnénk és bő két órát csendes forralással főzzük. A pulyka felsőcombot kétszer ledaráljuk, majd elkeverjük a tojásokkal, a zsemlemorzsával, fél reszelt hagymával, egy gerezd zúzott fokhagymával, némi vagdalt petrezselyemmel, sóval és borssal. A felhevített olajban a felvagdosott zöldségeket megpirítjuk, majd felöntjük a leszűrt levessel. A pulykanyakmaradékot másra használjuk fel. Összeforraljuk, majd a tojásnyi gombócokra osztott pulykacombmasszát beletesszük és puhára főzzük. Ha bizonytalanok vagyunk egy gombócot vágjunk ketté. Tálaláskor felvagdalt petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Ez a leves, tulajdonképpen, egytálételnek is beillik. Valamilyen tésztával, tökéletes ebéd, de ünnepi ételsorba is beilleszthető.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)