Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Csirkeszárnygulyás zöldborsóval

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Szabadban, Buli, Hétvégi ebéd, Párolt, Főtt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Koleszban főztük
Hozzávalók

Csirkeszárnygulyás zöldborsóval
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 teáskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
1 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1/4 fej zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
30 dkg mirelit zöldborsó 56 0.8 0.5 11 1.3 0
2 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
3 szál sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 csomag csirkeaprólék ? ? ? ? ? ?
8 db csirkeszárny  132 20.9 5.2 0.5 0 60
2 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Vajgaluska
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Csirkeszárnygulyás zöldborsóval
A csirkeaprólékból vegyük ki a szárnyakat, majd a szárnyakat vágjuk három darabra. A belsőségeket tegyük el máskorra. A farhátat és a nyakat vágjuk két-három darabra, tegyük mellé a szárnyvégeket, majd egy evőkanál olajon süssük barnára és öntsük fel, kicsit több vízzel, mint amennyi levest szeretnénk, adjuk hozzá a lábakat, sót, borsot és fedő alatt, kis lángon főzzük egy órát. A megmaradt olajon pirítsuk át a finomra metélt hagymát, dobjuk mellé, a vékony karikára vágott répaféléket és a zellert, pirítsuk tovább, majd a csirkeszárnyak húsosabb részét, a zúzott fokhagymát is hozzákeverve átsütjük, ekkor ráhintjük a lisztet és tovább pirítjuk, amíg a liszt elveszti a fehér színét. Belekeverjük a pirospaprikát és mielőtt megégne, hozzáöntjük a csirkeaprólékot a levével együtt. Összefőzzük, közben ízesítjük a cukorral, sóval, borssal. Közvetlenül a főzés vége előtt hozzáadjuk a zöldborsót és a vajgaluskát. Amikor minden puhára főtt, asztalra adhatjuk.
Finomra vágott petrezselyemzölddel meghintve tálaljuk és a levesét ki-ki egy evőkanál tejföllel dúsítva eheti.
Vajgaluska helyett főzhetünk bele valamilyen száraztésztát is.

Vajgaluska
A vajat keverjük habosra. Adjuk hozzá a tojást, egy csipet sót és dolgozzuk össze 2 evőkanál liszttel. A lágy tésztát kávéskanállal szaggassuk bele a forró levesbe. Lassan főzzük, pár perc alatt megpuhul.


Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)