Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Házi pillecukor (marshmellow)

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 15 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben:  Édességek 
Cimkék: Édességek, Kártyaparti , Teaparti, Buli, Hétvégi ebéd, Főzés nélkül, Sütés nélkül, Édes, Gyümölcsök, Gabonafélék, FRSZ receptverseny
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
30 dkg málna 35 1.2 0.3 5.4 4.7 0
1 evőkanál porcukor 400 0 0 100 0 0
1 evőkanál étkezési keményítő 344 0.5 0 86 0 0
igény szerint ételszinezék 0 ? ? ? ? ?
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
8 gramm zselatin 0 85 0.1 0 0 0
1 evőkanál méz 327 0.4 0 81 0 0
15 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Egy kb. 16 x 16 cm-es műanyag doboz aljába folpackot teszek, vékonyan megolajozom.
A robotgép habverőtáljába teszem a zselatint és ráöntöm a 3 evőkanál vizet, elkeverem egy villával. A zöldhöz teszek bele pár csepp ételfestéket és 1/2 kávéskanál mandula aromát.
Kis lábosba teszem a mézet, a fél deci vizet, a csipet sót és a cukrot, felforralom és takarék lángon hagyom forrni még 3 percig, közben kevergetem.
A forró szirupot vékony sugárban elkezdem önteni a zselatinra, közben a mixer a legalacsonyabb fokozaton megy. Amikor az összes szirup benne van, még keverem tovább 4-5 percig , aztán a maximumra teszem a habverőt és így habosítom még 4-5 percig.
A térfogata megnő, kivilágosodik és nyúlóssá válik.
Szilikon lapáttal az edénybe kotrom, tetejét olajos kanálháttal simára egyengetem és beteszem a hűtőbe. 2-3 óra alatt teljesen megköt.
Kiveszem és vékonyan olajozott tálcára borítom, lehúzom a folpackot róla. Konyhai ollóval csíkokra, majd kis kockákra vágom és meghempergetem a keményítős porcukorban. Lesöpröm a felesleget róla és dobozba teszem.
A rózsaszínhez a málnát egy evőkanál vízzel felteszem főni, párat kavarok rajta, majd szűrőn áttöröm. A sűrű málnaléből használok 50 ml-t a sziruphoz és ebből teszek 3 evőkanálnyit a zselatinra is. Tökéletes málnaíz és babarózsaszín pillecukor a végeredmény, mindenféle műanyag nélkül. Ki fogom próbálni szederlével is, illetve 10 ml-t citromlére cserélek a sziruphoz.
Nassolni vagy fondant-hoz is szuper!

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)