Cigányka, avagy ciganka
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
50 dkg
sertésmáj |
136 |
19.5 |
5.3 |
2.5 |
0 |
430 |
50 dkg
lapocka (sertés) |
286 |
17.5 |
23.9 |
0.3 |
0 |
72 |
1 teáskanál
pirospaprika |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
2 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
1 késhegynyi
köménymag |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 kiskanál
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
igény szerint
sertésháló |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Ez, egy disznótorban készülő étek, de bármikor házilag is előállíthatjuk. Fele kolbászhúst és ugyanannyi darált májat keverjünk el, hozzáadva egy tojást. Ha nincs disznóvágás, használhatjuk, a recept összetevőit is. A masszát formáljuk rúddá, majd tekerjük a sertéshálóba. Fektessük zsírral kikent tepsibe és süssük meg. 180 fokra előmelegített sütőben, 40 perc alatt. Egyes vidékeken, a hurkához főtt, kásából is tesznek hozzá vagy pogácsában, serpenyőben sütik ki. Az eredmény szempontjából mindegy, finom étket kapunk. Párolt káposztával és főtt burgonyával tálaljuk.
Némi savanyúság és puha, friss kenyér elkél mellé!
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)