Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Sült füstölt csülök tormamártással és sóspereccel

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Húsvét, Csőben sült, Főtt, Édes, Sós, Savanyú, Meleg, Húsfélék, Hidegkonyhai készítmények
Hozzávalók

Sült füstölt csülök
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 fej fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
10 szem bors 0 0 0 0 0 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 adag füstölt csülök 366 17.2 33 0.1 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Tormamártás
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
adag cukor 402 0 0 99.9 0 0
adag fehérbors 0 0 0 0 0 0
adag konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál ecetes torma ? ? ? ? ? ?
1 db húsleveskocka (marha) 170 17.3 4 16.1 0 0
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Sósperec
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 evőkanál libazsír 897 0.5 99 0 0 107
3 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
2.5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
3 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Sült füstölt csülök
A csülköt egy éjszakára beáztatjuk. Fazékba tesszük és a fűszereket hozzáadjuk. Takarékon puhára főzzük. Kissé hűlni hagyjuk, kicsontozzuk és szeletekre vágjuk. A főzőlé zsiradékát tepsibe öntjük. A szeletelt csülköt elrendezzük rajta és 200 fokon, negyed óra alatt ropogósra sütjük.
A mártással és a pereccel kínáljuk.


Tormamártás
A szikkadt zsemlét vékonyan meghámozzuk és apróra felkockázzuk. A leveskockát 3 dl vízzel felfőzzük. A tejszínt felforraljuk és a zsemlekockákat péppé főzzük benne, belekeverjük a tormát és a húslével mártás sűrűségűre higitjuk. A fűszerekkel kellemesen pikánsra ízesítjük.

Sósperec
A tejet egy teáskanálnyi cukorral meglangyosítom, majd belemorzsolom az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet a maradék cukorral és egy teáskanálnyi sóval, az olvasztott, de nem meleg libazsírral és a felfuttatott élesztővel összekeverjük, majd lefedve meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, kiborítjuk a tálból és átgyúrjuk, majd 20 részre osztjuk. Nagyjából 1 cm vastag rudakat sodrunk, majd pereccé formázzuk. Felvert tojással lekenjük a tetejüket, majd 200 fokos, előmelegített sütőben, negyed óra alatt pirosra sütjük.
Amíg sül, 2 evőkanál lisztből és a maradék sóból és annyi vízből, hogy palacsintatészta állagú masszát kapjunk tésztát keverünk és a megsült perecekre kenjük, locsoljuk, majd öt percre visszatoljuk, a kikapcsolt sütőbe.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)