Sült füstölt csülök tormamártással és sóspereccel
Hozzávalók
Sült füstölt csülök
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 fej
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
10 szem
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 db
babérlevél |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 adag
füstölt csülök |
366 |
17.2 |
33 |
0.1 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Tormamártás
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
adag
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
adag
fehérbors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
adag
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 evőkanál
ecetes torma |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 db
húsleveskocka (marha) |
170 |
17.3 |
4 |
16.1 |
0 |
0 |
2 dl
tejszín |
372 |
21.5 |
30.6 |
2 |
0 |
90 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Sósperec
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
2 evőkanál
libazsír |
897 |
0.5 |
99 |
0 |
0 |
107 |
3 teáskanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2.5 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
3 teáskanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
3 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
50 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Sült füstölt csülök
A csülköt egy éjszakára beáztatjuk. Fazékba tesszük és a fűszereket hozzáadjuk. Takarékon puhára főzzük. Kissé hűlni hagyjuk, kicsontozzuk és szeletekre vágjuk. A főzőlé zsiradékát tepsibe öntjük. A szeletelt csülköt elrendezzük rajta és 200 fokon, negyed óra alatt ropogósra sütjük.
A mártással és a pereccel kínáljuk.
Tormamártás
A szikkadt zsemlét vékonyan meghámozzuk és apróra felkockázzuk. A leveskockát 3 dl vízzel felfőzzük. A tejszínt felforraljuk és a zsemlekockákat péppé főzzük benne, belekeverjük a tormát és a húslével mártás sűrűségűre higitjuk. A fűszerekkel kellemesen pikánsra ízesítjük.
Sósperec
A tejet egy teáskanálnyi cukorral meglangyosítom, majd belemorzsolom az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet a maradék cukorral és egy teáskanálnyi sóval, az olvasztott, de nem meleg libazsírral és a felfuttatott élesztővel összekeverjük, majd lefedve meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, kiborítjuk a tálból és átgyúrjuk, majd 20 részre osztjuk. Nagyjából 1 cm vastag rudakat sodrunk, majd pereccé formázzuk. Felvert tojással lekenjük a tetejüket, majd 200 fokos, előmelegített sütőben, negyed óra alatt pirosra sütjük.
Amíg sül, 2 evőkanál lisztből és a maradék sóból és annyi vízből, hogy palacsintatészta állagú masszát kapjunk tésztát keverünk és a megsült perecekre kenjük, locsoljuk, majd öt percre visszatoljuk, a kikapcsolt sütőbe.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)