Házi gépsonka
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 evőkanál
zselatinpor |
0 |
85 |
0.1 |
0 |
0 |
0 |
1 teáskanál
barnacukor |
391 |
0 |
0 |
97.4 |
0 |
0 |
3 dkg
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 kávéskanál
fehérbors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 kávéskanál
szerecsendió |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 kávéskanál
fokhagyma granulátum |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 kg
tarja |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
72 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A tarját 4 centis kockára vágom, aki a soványabbat szereti készítheti combból is. Elkeverem a fűszerekkel és 24 órára, zárható dobozban a hűtőbe teszem, közben néhányszor megforgatom. Szebb színe lesz a húsnak. ha a só harmadát pácsóval helyettesítem, de sokan félnek tőle. Végül jól lecsepegtetem és elkeverem a zselatinnal. Folpackkal kibélelem a sonkaprést és a húst szorosan belenyomkodom, kiveszem a présből és jól lezárom a fóliát, majd még egy réteggel burkolom, hogy véletlenül se ázzon ki a hús. Lábasba vagy fazékba teszem a prést, el is lehet fektetni, hogy ellepje a víz, majd 80 fokos sütőben 3 órát tartom, érdemes a vízhőfokot mérni. Kihűlés után 2-3 órát hagyom hűtőben piheni és már szeletelhető is.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)