Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Sósperec

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 75 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Kártyaparti , Teaparti, Sörözés, borozás, Buli, Csőben sült, Kemence, Sós, Tésztafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 evőkanál libazsír 897 0.5 99 0 0 107
3 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
2.5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
3 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tejet egy teáskanálnyi cukorral meglangyosítom, majd belemorzsolom az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet a maradék cukorral és egy teáskanálnyi sóval, az olvasztott, de nem meleg libazsírral és a felfuttatott élesztővel összekeverjük, majd lefedve meleg helyen a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, kiborítjuk a tálból és átgyúrjuk, majd 20 részre osztjuk. Nagyjából 1 cm vastag rudakat sodrunk, majd pereccé formázzuk. Felvert tojással lekenjük a tetejüket, majd 200 fokos, előmelegített sütőben, negyed óra alatt pirosra sütjük.
Amíg sül, 2 evőkanál lisztből és a maradék sóból és annyi vízből, hogy palacsintatészta állagú masszát kapjunk tésztát keverünk és a megsült perecekre kenjük, locsoljuk, majd öt percre visszatoljuk, a kikapcsolt sütőbe.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)