Zöldségpörkölt (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Anna
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Hústalan feltétek, Főétel, Főétel mellé, Meleg nyári napokra, Böjt, Párolt, Sós, Meleg, Zöldség, Tejtermékek, Kímélő, Reform konyha, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál bazsalikom 0 0 0 0 0 0
2 db kápia paprika 0 ? ? ? ? ?
20 dkg zöldborsó 89 7 0.4 14 4.3 0
1 db cukkíni 31 1.5 0.4 5.3 0.8 0
2 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A felforrósított vajon párolni kezdjük a finomra aprított hagymát, ha összeesett, rádobjuk a kockára vágott sárgarépát, majd kissé lepirítjuk. Belekeverjük, a répához hasonló darabokra vágott cukkínit, paprikát és a zöldborsót, ízesítjük a zöldfűszerekkel, sóval, borssal és zúzott fokhagymával. fél deci vizet aláöntve, csak addig pároljuk, amíg a zöldségek roppanósak maradnak. Felöntjük a tejszínnel és addig forraljuk, amíg kissé besűrűsödik.
Főtt széles metélttel tálaljuk, esetleg reszelt sajttal megszórva, de szárazabb húsok mellé is kitűnő.