Csülkös babos pacal (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 240 perc
Munkaidő: 60 perc
A recept forrása: www.kemencebence.hu
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Vegyes húsokból 
Cimkék: Húsételek, Szabadban, Hideg téli napokra, Meleg nyári napokra, Sörözés, borozás, Főétel, Buli, Csőben sült, Párolt, Bogrács, Kemence, Római tál, Sós, Csípős, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Hüvelyesek, Roboráló

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint rozmaring 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint lestyán 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bazsalikom 0 0 0 0 0 0
igény szerint friss paradicsomlé 16 0.8 0 3.1 0 0
igény szerint száraz vörösbor ? ? ? ? 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál ételízesítő ? ? ? ? ? ?
1 teáskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál bors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
6 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
2 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
3 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
4 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
30 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
1 szál füstöltkolbász 315 14.5 28.3 0.2 0 132
1.5 kg fejtett bab 164 10.8 0.4 29 12.5 0
2 db csülök 328 16 29 0.3 0 0
2 kg pacal 165 15.9 11.2 0 0 100
2 db cseresznyepaprika 0 ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A legfontosabb hogy a boros üvegből húzzuk ki a dugót!!!!!!!!!
Legyen kéznél a szódásüveg és a pohár.
Az étel elkészítése: A szalonnát zsírjára pirítom egy külön serpenyőben (én lemez wokot használok szabadtűzön) rádobom a felkockázott vöröshagymát, paprikát, paradicsomot, készítek egy pörkölt alapot, leveszem a tűzről megszórom pirospaprikával és továbbléphetünk a húsokhoz. Közben vigyázzunk nehogy kiszáradjon a torkunk:roll:
A csülköt, a pacalt, a fejtettbabot, sárgarépát, belerakom a köcsögbe, ráöntöm a pörköltalapot
, megszórom a fűszerekkel, jól összekeverem, majd felöntöm a borból, paradicsomléből, vízből készült lével. Jó bőven lepje el, mert besűrűsödik.
Majdnem elfelejtettem a két piros úszót ( cseresznye paprika), ezután mehet a kemencébe vagy tábortűz mellé de csak óvatosan . Kövessük DacaGaby tanácsait a hőkiegyenlítés terén is,megéri, mert drágák az edények.
Nekem 2,5 óra alatt elkészült. Ha elfőné a levét én forrásban levő vízzel pótolom.