Almacsatni (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 45 perc
Munkaidő: 45 perc
A recept forrása: Gizi néni
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Házi befőzés 
Cimkék: Házi befőzés, Főétel mellé, Főtt, Édes, Sós, Hideg, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál chilipor 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál ánizs 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál ghí ? ? ? ? ? ?
3 evőkanál almaecet ? ? ? ? ? ?
30 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 kg alma 35 0.4 0.4 7 2.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A fűszereket a felforrósított ghíbe szórjuk, majd néhány percig sütjük. Rádobjuk a kicsumázott és kis darabokra vágott almát, a zúzott fokhagymát és addig pároljuk, amíg rövid lére sül. Ekkor botmixerrel pürésítjük, majd belekeverjük a cukrot és az almaecetet. Rövid forralás után üvegekbe merjük, lezárjuk és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Sültek mellé tálaljuk.