Szerb rostélyos (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Dragan
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Hétvégi ebéd, Párolt, Bogrács, Kukta, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint húsalaplé ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
2 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
1 fej kelkáposzta 34 3.6 0.3 4.3 4.5 0
1 kiskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 teáskanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
80 dkg rostélyos 244 20 18 0.6 0 83
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A rostélyost szeletekre vágjuk, széleit bevagdossuk, majd kiverjük. Sózzuk, borsozzuk, a felhevített zsírban mindkét oldalukat hirtelen megsütjük. A húst félretesszük, a zsiradékban megpároljuk a felaprított hagymát, rászórjuk a fűszereket, felöntjük kevés csontlével és összeforraljuk. Visszatesszük a húst, majd mindig csak kevés lével felöntve, háromnegyed puhulásig pároljuk. Beletesszük a cikkekre vágott kelkáposztát és a felkockázott paprikát és paradicsomot, majd felöntjük annyi húsalaplével, hogy majdnem ellepje. Fedő alatt, kis lángon készre főzzük.
Sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.