Fehérboros nyúltokány (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 45 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Zsú
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Egyéb négylábúak 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hétvégi ebéd, Párolt, Bogrács, Sós, Savanyú, Meleg, Zöldség, Húsfélék, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
80 dkg nyúlcomb 158 21 8 0.4 0 71
5 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 dkg főtt füstölt sonka 308 15.7 27 0.2 0 82
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 evőkanál sűrített paradicsom 110 5 1 20 0 0
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
3 db csemegeuborka ? ? ? ? ? ?
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A nyúlhúst kicsontozzuk és csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és liszttel meghintjük. A csíkokra vágott füstölt szalonnát zsírjára sütjük és a szintén felcsíkozott sonkát enyhén átpirítjuk rajta, majd a pörcöket a zsiradékból kivesszük. A forró zsiradékon átsütjük a húst, ha enyhén barnás színt kapott, rádobjuk a félfőre vágott hagymát és összepároljuk, amikor zsírjára sült belekeverjük a paradicsompürét és ha élénk színét elvesztette, ráöntjük a fehérbort. Kislángon, puhára pároljuk, ha szükséges levét kevés víz hozzáadásával pótoljuk. Amikor megpuhult belekeverjük a kivett pörcöket és a csíkokra metélt uborkát. Éppen csak összeforraljuk, majd petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.
Burgonyafánkkal tálaljuk.