Cigány vajda babos tyúkja (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: www.mastergood.hu
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Csirkéből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Párolt, Főtt, Kemence, Sós, Meleg, Zöldség, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bazsalikom 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
10 dkg paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
15 dkg vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
20 dkg gomba 40 5.9 0.5 3.3 3 0
20 dkg szárazbab 314 21.9 1 54.1 24 0
1 dl étolaj 0 ? ? ? ? ?
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 db tyúk ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tyúkot négy darabba vágjuk. Sóval, törött borssal, zúzott fokhagymával bedörzsöljük, olajban átforgatjuk és 10-12 órát letakarva a hűtőszekrénybe tesszük.
A nagy szemű babot enyhén sós vízben megfőzzük. A gombát, a vöröshagymát, a húsos füstölt szalonnát és a paradicsomot kockára vágjuk. Kevés olajon a füstölt szalonnát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk az összevágott anyagokat és kissé egybepirítjuk. Ezután a leszűrt babot hozzákeverjük, sóval, törött borssal és bazsalikommal fűszerezzük. A tyúkdarabokat kevés olajon szép pirosra sütjük, úgy, hogy mindkét oldalára átfordítjuk. Kevés vizet aláöntve, letakarva a sütőben puhára pároljuk. A megpárolt tyúkot kisebb darabokra vágjuk, pecsenyelevét a babhoz keverjük.
Tálaláskor a gombás babragut tálba tesszük, tetejére ültetve a szép piros tyúkdarabokat.