Rizottó citrommal, rákkal és pármai sonkával (Risotto al limone, gamberi e Parma) (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: www.gastronomiapomodoro.com
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Előételek 
Cimkék: Előételek, Halak és hidegvérűek, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Párolt, Hirtelen sült, Sós, Meleg, Húsfélék, Hidegvérűek, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
32 dkg carnaroli (rizottórizs) 0 ? ? ? ? ?
12 db rákfarok 0 ? ? ? ? ?
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
6 dkg pármai sonka 0 0 0 0 0 72
3 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
2 dkg vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
3 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 liter csirkehúsalaplé ? ? ? ? ? ?
4 dkg kecskesajt 285 16.7 23.4 1.6 0 0
1 ág kakukkfű 0 0 0 0 0 0
igény szerint olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Olvasszuk fel a vajat, és dinszteljük meg benne az apróra vágott vöröshagymát. Adjuk hozzá a rizst, és pirítsuk vele 1 percig. Öntsük hozzá a fehérbort, és pároljuk benne a rizst. Majd folyamatosan kevergetve, merőkanalanként adjuk hozzá a forrásban lévő csirkelevest, amíg a rizs meg nem puhul. Ne főzzük túl puhára! Közben olívaolajon süssük meg a rákfarkakat. Ha elkészült a rizottó, keverjük bele a kecskesajtot, a juliennere vágott pármai sonkát, a citrom reszelt héját, egy kis darab kakukkfüvet, és a rák sütéséhez használt olívaolajból egy keveset. A rákfarkakkal és pármai sonka szeletekkel tálaljuk.