Gesztenyével töltött pulykamell (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Pityu
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Pulykából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Göngyölt, Töltött, Csőben sült, Sós, Meleg, Tojás, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Tésztafélék, Adventi receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg pulykamell 106 24.1 9.5 1 0 60
40 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
3 db zsemle 147 5.1 0.4 30.8 0.5 0
3 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
35 dkg gesztenye 167 4.8 1.5 32.6 7.5 0
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
30 dkg sertéshús közepes zsírtartalmú 288 17.5 23.9 0.3 0 68
1 késhegynyi szerecsendió 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 maréknyi mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A pulykamellet vékony, nagy szeletekre vágjuk. Meghintjük sóval és borssal, majd betöltjük a következő töltelékkel. A tojást habosra keverjük a vajjal és hozzáadjuk a darált sertéshúst, az előzőleg megfőzött, ledarált gesztenyét, a tejben megáztatott, jól kicsavart zsemlét és elkeverjük a fűszerekkel. Ezt a masszát tegyük a pulykaszeletek szélére, majd tekerjük fel és burkoljuk a szalonnaszeletekbe. Tűzzük meg fogpiszkálóval, süssük át az olajon, majd tegyük tepsibe. Öntsünk alá 2 deci bort, majd süssük, 175 fokra előmelegített sütőben, egy órát. Ha szükséges, a szaftját pótoljuk kevés forró vízzel.
Párolt zöldséggel és sült burgonyával tálaljuk.