Karácsonyi fatörzs (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Jocó
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Desszert, Karácsony, Hétvégi ebéd, Töltött, Göngyölt, Csőben sült, Édes, Hideg, Tésztafélék, Roboráló

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi szódabikarbóna 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál rum 365 52 0 0 0 0
6 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
6 evőkanál rétesliszt 349 9.4 1 73.4 7.2 0
3 evőkanál kakaópor 313 18.5 21.7 10.5 37.7 0
6 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A krémhez
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
15 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 evőkanál kakaópor 313 18.5 21.7 10.5 37.7 0
20 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1 kávéskanál reszelt narancshéj 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A tésztához
A cukrot a tojássárgájával és a szódabikarbónával habosra keverjük, majd beledolgozzuk a kakaóval átszitált lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszát akkora, sütőpapírral kibélelt sütőlemezre öntjük, hogy ujjnyi vastag tésztát kapjunk. Előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Tiszta konyharuhára borítjuk, a papírt lehúzzuk róla és a rummal meglocsoljuk. A ruha segítségével többször ki-be tekerjük. Felcsavarva hagyjuk kihűlni. A kitekert tésztát megkenjük a krém felével, összetekerjük, majd kívülről is bevonjuk a krémmel. Villával fakéregszerűen díszitjük, koktélcseresznyével, darált pisztáciával díszíthetjük. Tálalás előtt jól hűtsük be.

A krémhez
A krémhez, gőz fölött, a cukrot a tojással és a kakaóval habosra verjük, narancshéjjal ízesítjük, majd sűrű krémmé keverjük. Langyosra hűtjük és kikeverjük a szobahőmérsékletű vajjal.