Kolozsvári töltött káposzta (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: frsz receptverseny
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Macskajajra, Göngyölt, Töltött, Párolt, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék, FRSZ receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
1 csokor kapor 0 3.7 0.8 10.2 2.2 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál borsikafű 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál köménymag 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál pirospaprika ? ? ? ? ? ?
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 db füstölt köröm ? ? ? ? ? ?
10 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
80 dkg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
8 db savanyúkáposzta levél ? ? ? ? ? ?
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
20 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
4 db debreceni 0 0 0 0 0 75
4 szelet sertéskaraj 159 21 8.1 0.4 0 68
30 dkg lapocka (sertés) 286 17.5 23.9 0.3 0 72
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A szalonnából négy, bőrös szeletet levágunk, majd keresztben, centis távolságokra a bőrig bevagdossuk és félretesszük. A többi szalonnát felkockázzuk és zsírjára sütjük. A finomra metélt hagymát a szalonna zsiradékán megpirítjuk. Közben, a rizst, térfogatának megfelelő mennyiségű vízben felfőzzük és a lángot eloltva, hagyjuk, hogy felszívja az összes vizet. A szalonnapörcöt, a ledarált lapockát, sóval, borssal, kevés paprikával, zúzott fokhagymával, borsikafűvel és a rizzsel összegyúrjuk. A masszát a vastag erétől megszabadított káposztalevelekbe töltjük. A hagymás zsiradékban elkeverjük a többi fűszert és a káposztát, melyet, szükség szerint átmosunk és kissé rövidebb szálakra vágunk. Megfelelő méretű lábosba tesszük a káposzta felét és a töltelékeket ráhelyezzük, a körömmel együtt, majd beborítjuk a többi káposztával. Kevés vizet öntve rá, fedő alatt, kis lángon készre főzzük. Tálalás előtt, a zsírban megsütöm a szalonna szeleteket. A bőr összekunkorodik és a szalonna kakastaréjszerűvé válik, a hatást fokozom azzal, hogy a a bőrrel átelleni részt pirospaprikába mártom. A sütőzsiradékban megsütöm, a kétszeres spirálban bevagdalt, debreceniket és a pirospaprikával elkevert lisztben megmártott, előzőleg sóval és borssal fűszerezett karajszeleteket. Az aprókáposztát tálra simítom és a tetejére teszem a töltelékeket, melyek köré rakom a hússzeleteket és a sült kolbászokat, a gombócok tetejét a szalonnával és kaporszálakkal díszítem. A tejfölt külön csészében adom mellé.
Friss, puha kenyérrel kínálom.
A főtt körmöt, hidegen, tormával, másnap reggel, a közeledőkre vad tekintetet vetve, fogyasztom el.