Zselés szaloncukor (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Édességek 
Cimkék: Édességek, Karácsony, Főtt, Édes, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg aszalt sárgabarack 307 5 0.5 70.2 0 0
10 dkg aszalt meggy ? ? ? ? ? ?
40 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
6 evőkanál zselatinpor 0 85 0.1 0 0 0
igény szerint burgonyakeményítő 337 0.6 0.1 83.1 0 0
10 dkg tortabevonó étcsokoládé 0 ? ? ? ? ?
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Külön-külön edényben 3 deci vízzel feltesszük főni az aszalt gyümölcsöket. Ha megpuhultak hozzáadunk 20-20 dkg cukrot, ízlés szerint lehet több-kevesebb. Botmixerrel összetörjük, majd belekeverünk, edényenként, 3 evőkanál zselatinport. Nagyon ne forraljuk, de gondosan kevergessük, a zselatin oldódásáig. Öntsük szilikonos formába, én kisméretű muffinformát használtam. Dermedés után, nyomjuk ki a formából és forgassuk burgonyakeményítőbe. Jól hűtsük le, de ne fagyasszuk meg és forgassuk az olajjal elkevert, megolvasztott csokoládéba. Nem kell nagyon felmelegíteni, 40-50 fokon már olvad. A mártást úgy végezzük, hogy a szaloncukor aljába villát szúrunk, a csokiba mártjuk és egy másik villa segítségével alufólia lapra ültetjük. Szépen le lehet húzni a fóliát a kihűlés után.
Ízlés szerint csomagolhatjuk.
Friss, savas gyümölcsökkel ne próbálkozzunk.
Aszalt barack, meggy, feketecseresznye, áfonya, dinnye, eper, málna alkalmas, de használhatunk szörpöket is.