Burgonyafánk Albitól (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 100 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Albi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Köretek 
Cimkék: Köretek, Főétel mellé, Uzsonna, Hétköznapi vacsora, Hétvégi ebéd, Sült, Olajsütő, Meleg, Zöldség, Gabonafélék, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 kiskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
15 dkg rétesliszt 349 9.4 1 73.4 7.2 0
15 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
40 dkg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A burgonyát héjában megfőzzük és még melegen áttörjük. Amíg hűl a langyos tejben csipetnyi cukorral megfuttatjuk az élesztőt. Összegyúrjuk a hozzávalókat, kezdetben ne adjuk hozzá az egész lisztet, de a burgonya fajtájától függően lehet, hogy kissé több is kell. Lágy, de rugalmas tésztát kell kapnunk. Langyos helyen, kendővel letakarva, kb egy óra alatt, kelesszük a duplájára. Ha megkelt, olajba mártott kanállal, szaggassuk 170 fokos olajba. Az olaj ne legyen túl forró, mert a külsejük megég, de a belsejük nyers maradhat. Mindkét oldalukat süssük aranybarnára és csepegtessük le a felesleges olajat.
Szaftos, mártásos húsok mellé illő köret, de magában szilvalekvárral vagy tejföllel sem az utolsó.