Szilvás gombóc - nudli (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Dalmata A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Főtt tészták Cimkék: Tészták, Főétel, Desszert, Hétköznapi vacsora, Böjt, Töltött, Főtt, Édes, Meleg, Gyümölcsök, Zöldség Hozzávalók 4 személyre:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockára vágjuk, és megfőzzük. Ha megfőtt, áttörjük. FONTOS: Hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni! /Ha melegen kezdjük elkészíteni a burgonyát, túl sok lisztet vesz fel és kőkemény lesz a gombóc./ A szilvát megmossuk, kimagozzuk, ha kell, feldaraboljuk. Ha az összetört burgonya szobahőmérsékletűre lehűlt, akkor teszünk hozzá egy teáskanálnyi sót, 2-3 evőkanálnyi margarint és összedolgozzuk. A lisztet folyamatosan adagoljuk és csak annyit teszünk hozzá, hogy rugalmas, homogén tésztát kapjunk. Lisztezett deszkán /különben leragad/, fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és kb. 6x6 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzetre vágott tésztába tesszük a szilvát, és csapott teáskanál fahéjas cukorral megszórjuk, két tenyerünk között gombóccá gyúrjuk. A tésztából nem csak gombócot, hanem nudlit is készíthetünk. A nudlihoz a tésztából körömnyi darabokat vágunk, és csíkokra sodorjuk. Nagy lábasban lévő, lobogó forró, picit sós vízben főzzük ki úgy, hogy a beletett gombócokat, nudlikat azonnal, óvatosan megkeverjük, hogy le ne ragadjanak az edény aljára. Ha a gombócok vagy nudlik a víztetejére felemelkednek, hagyjuk még 3-5 percet a forrásban lévő vízben, majd szűrővel kiszedve lecsöpögtetjük, áttesszük a pirított zsemlemorzsába, és megforgatjuk benne. FONTOS: A frissen főtt gombóc tésztája nagyon könnyen szakad, ezért a pirított zsemlemorzsába rakva várjunk egy kicsit a forgatással! Pirított zsemlemorzsa elkészítése: A megmaradt margarint egy edényben megolvasztjuk, hozzátesszük a zsemlemorzsát, és aranysárgára pirítjuk. Ha kész a tűzről levéve, folyamatosan keverjük, amíg lehűl egy kicsit vagy tegyük át egy másik edénybe. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||