Szilvás gombóc - nudli (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Dalmata
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Főtt tészták 
Cimkék: Tészták, Főétel, Desszert, Hétköznapi vacsora, Böjt, Töltött, Főtt, Édes, Meleg, Gyümölcsök, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
15 dkg zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
20 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1.5 teáskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
15 dkg margarin (70% zsírtartalmú) 294 2.6 30 3 0 109
35 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
50 dkg szilva 47 0.8 0 10.2 1.7 0
1 kg burgonya 94 2.5 0.2 20 2.5 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockára vágjuk, és megfőzzük. Ha megfőtt, áttörjük.
FONTOS: Hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni! /Ha melegen kezdjük elkészíteni a burgonyát, túl sok lisztet vesz fel és kőkemény lesz a gombóc./
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, ha kell, feldaraboljuk. Ha az összetört burgonya szobahőmérsékletűre lehűlt, akkor teszünk hozzá egy teáskanálnyi sót, 2-3 evőkanálnyi margarint és összedolgozzuk. A lisztet folyamatosan adagoljuk és csak annyit teszünk hozzá, hogy rugalmas, homogén tésztát kapjunk.
Lisztezett deszkán /különben leragad/, fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és kb. 6x6 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzetre vágott tésztába tesszük a szilvát, és csapott teáskanál fahéjas cukorral megszórjuk, két tenyerünk között gombóccá gyúrjuk.
A tésztából nem csak gombócot, hanem nudlit is készíthetünk. A nudlihoz a tésztából körömnyi darabokat vágunk, és csíkokra sodorjuk.
Nagy lábasban lévő, lobogó forró, picit sós vízben főzzük ki úgy, hogy a beletett gombócokat, nudlikat azonnal, óvatosan megkeverjük, hogy le ne ragadjanak az edény aljára. Ha a gombócok vagy nudlik a víztetejére felemelkednek, hagyjuk még 3-5 percet a forrásban lévő vízben, majd szűrővel kiszedve lecsöpögtetjük, áttesszük a pirított zsemlemorzsába, és megforgatjuk benne. FONTOS: A frissen főtt gombóc tésztája nagyon könnyen szakad, ezért a pirított zsemlemorzsába rakva várjunk egy kicsit a forgatással!

Pirított zsemlemorzsa elkészítése:
A megmaradt margarint egy edényben megolvasztjuk, hozzátesszük a zsemlemorzsát, és aranysárgára pirítjuk. Ha kész a tűzről levéve, folyamatosan keverjük, amíg lehűl egy kicsit vagy tegyük át egy másik edénybe.