Amerikai fánk, donut (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Emese
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zsiradékban sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Farsang, Hétvégi ebéd, Sült, Olajsütő, Édes, Gabonafélék, Tojás, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kiskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
7 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1.5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
5 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A langyos tejbe keverjük az élesztőt, egy kanál cukorral, megszórjuk némi liszttel és hagyjuk felfutni. Ha felfutott, a meglangyosított vajjal és a tészta többi hozzávalóival sima tésztává dolgozzuk össze és kb. egy órát kelesztjük. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra lapogatjuk, nagyobb fánkszaggatóval kiszúrjuk, majd ujjunkkal kilyukasztjuk a közepét és kicsit kihúzogatjuk. Negyed órát még kelesztjük, majd középforró olajban, mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Lecsepegtetjük és langyosra hűtjük.
Színes cukor- vagy csokoládémázzal vonjuk be és hagyjuk rádermedni, dermedés előtt színes szórócukorral is meghinthetjük.