Makarónival rakott kakas (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 150 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Albi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Csirkéből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Rakott, Csőben sült, Párolt, Alufólia, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség, Tésztafélék, Tejtermékek, Tojás

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
20 dkg márványsajt 33 3.2 0.5 3.8 0 0
20 adag makaróni 376 13.1 1.8 76.8 0.5 68
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
10 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
1 késhegynyi rozmaring 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
1 csipet szerecsendió 0 0 0 0 0 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
10 dkg zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 szál sárgarépa 40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
50 dkg kakasmellfilé ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kakashúst és a zöldségeket feldaraboljuk. A hagymát, a szalonnát és a fokhagymát finomra vagdaljuk. A szalonnát zsírjára sütjük, rádobjuk a hagymát és megpirítjuk. Hozzáadjuk a húst és fehéredésig sütjük, belekeverjük a zöldségeket és addig pároljuk, amíg színt kapnak. Ekkor hozzáadjuk a fűszereket, jól átkeverjük és mindig csak kevés vizet hozzáadva puhára pároljuk. A makarónit előírás szerint megfőzzük, forrón hozzáadjuk a vaj kétharmadát, 1 deci tejfölt, a reszelt márványsajtot és a tojások sárgáját. Belekeverjük a tojások keményre vert habját. Megfelelő méretű lábast vajjal kikenünk és zsemlemorzsával megszórunk. Az aljába terítjük a makarónis massza harmadát, erre rétegezzük a párolt kakashús felét, ismét makaróni, kakashús és makaróni következik. Alufóliával szorosan lezárjuk. Tepsibe állítjuk és a tepsibe vizet öntünk, amely legalább a forma feléig érjen. Előmelegített 170 fokos sütőben 40 percig gőzöljük. 10 percig pihentetjük, majd tálra borítjuk. Tortaszerűen szeleteljük és a maradék tejfölles kínáljuk.