Szlovák fánk (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 75 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zsiradékban sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Hétköznapi vacsora, Karácsony, Böjt, Sült, Édes, Meleg, Tésztafélék, Kímélő

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
2.5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 kávéskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
10 dkg mák 537 20.5 38.2 23.9 10 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A langyos, cukrozott tejben felfuttatott élesztőt, a többi hozzávalóval és annyi langyos vízzel, hogy lágyabb tésztát kapjunk jól kidagasztjuk. Langyos helyen a duplájára kelesztjük, majd lisztezett kézzel vékonyra húzzuk és kiszaggatjuk. Forró vasserpenyőben, zsiradék nélkül, mindkét oldalukat megsütjük. Ha az összes fánk elkészült, szitába tesszük és lobogva forró vízzel, leforrázzuk. A porcukorral elkevert darált mákkal bőven meghintve tálaljuk.