Sertésszűz levelestésztában sütve (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 75 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Zsóka
A recept nehézségi foka: 4
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Tészták, Főétel, Göngyölt, Buli, Karácsony, Hétvégi ebéd, Bálint nap, Csőben sült, Hirtelen sült, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék, Zöldség, Gombafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 késhegynyi pirospaprika ? ? ? ? ? ?
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
20 dkg erdei gomba 41 5.7 0.4 3.8 6 0
40 dkg csiperke gomba 39 5.9 0.2 3.3 1.9 0
1 csomag mélyhűtött levelestészta ? ? ? ? ? ?
2 db szűzpecsenye 163 21 8.1 0.4 0 68
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A hártyáitól megtisztított szűzpecsenyét sózzuk, borsozzuk és a felhevített olajban körbesütjük, majd hűlni hagyjuk. A megmaradt zsiradékban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, majd hozzáadva a kis darabokra vágott gombát zsírjára sütjük, közben fűszerezzük a zúzott fokhagymával, sóval és borssal. A gombát is hagyjuk kihűlni, majd pépesítjük. A kiterített levelestésztát, ha szükséges kinyújtjuk, de ma már sokfélét lehet kapni, használjuk a kedvünkre valót. A széleit szabadon hagyva kenjük rá a gombapépet, úgy hogy ha majd betekerjük, mindenhol beburkolja a húst. A két sertésszüzet vékonyabb végével fektessük egymás mellé, úgy hogy a hús kb. mindenhol egyforma vastag legyen és tegyük a tésztára. Óvatosan tekerjük fel, a tészta két szélét hajtsuk feltekerés előtt, a szabad szélt kenjük be felvert tojással, majd a hajtással lefelé tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. A maradék tojásba keverjük bele a paprikát és kenjük át a tésztát. Hagyjuk szikkadni a hűtőben, majd 170 fokra előmelegített sütőben süssük 35 percig. Szeletelés előtt, pihentessük 10 percet és vastag szeletekre vágva tálaljuk. Fokhagymás vajon párolt spenóttal és sült burgonyával adjuk asztalra.