Püspökkenyér (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Albi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Teaparti, Kártyaparti , Buli, Advent, Húsvét, Csőben sült, Kemence, Édes, Gabonafélék, Tejtermékek, Tojás, Gyümölcsök

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
30 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
30 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
10 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
1 csomag sütőpor 0 0 0 0 0 0
igény szerint mandula 610 27.6 52.2 6.8 9.8 0
igény szerint dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
igény szerint mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
igény szerint étcsokoládé 0 5.8 29.2 62 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A lisztet szitáljuk össze a sütőporral. A tojásokat keverjük habosra a vajjal és a cukorral, végül dolgozzuk bele a lisztet. Ízlésünk szerint keverjünk, a masszába, darabokra vagdalt aszalt gyümölcsöt, mazsolát, birsalmasajtot, diót, mandulát, étcsokoládét. Ennyi tésztához másfél bögrényi adalékot adjunk. Vajjal kikent, lisztel meghintett őzgerincformába öntve, 175 fokra előmelegített sütőben egy órát süssük. Ha égne a teteje, alufóliával takarjuk le.
Hidegen borítsuk ki és szeletelés előtt hintsük meg porcukorral.