Daragombóc (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Főtt tészták 
Cimkék: Édességek, Desszert, Hétköznapi vacsora, Böjt, Főtt, Édes, Meleg, Gabonafélék, Tejtermékek, Kímélő

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 db zsemle 147 5.1 0.4 30.8 0.5 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
6 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
5 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
5 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
20 dkg búzadara 0 9.4 1 73.4 7.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tejbe keverjük a cukrot és felforraljuk a vajjal, majd egyenletes sugárban beleöntve a darát, folyamatos keverés mellett tejbegrízzé fűzzük. Hagyjuk kihűlni, a kis kockára vágott zsemlével és a tojássárgájával keverjük el, végül forgassuk bele, a csipet sóval keményre vert tojásfehérjét. Negyedóra pihentetés után szaggassuk diónyi gombócokra és gyenge forrásban lévő, sós vízben főzzük ki.
Tálalhatjuk olvasztott vajjal leöntve, cukros mákkal vagy dióval megszórva ill. pirított morzsába forgatva, gyümölcsízzel.