Szalagos fánk (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Banya
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zsiradékban sült tészták 
Cimkék: Tészták, Desszert, Hideg téli napokra, Buli, Hétvégi ebéd, Farsang, Hirtelen sült, Olajsütő, Édes, Meleg, Gabonafélék, Tojás, Tejtermékek

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
2 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
3 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
4 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 kávéskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A cukrozott, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszttel, a tojásokkal és az olvasztott, de nem forró vajjal összegyúrjuk és kalácstészta keménységű masszává dolgozzuk össze. A kidolgozást végezzük alaposan. Langyos helyen kelesszük a kétszeresére, majd a kezünkkel húzogatva, lapítsuk ujjnyira. Lisztbe mártott szaggatóval vagy pohárral szúrjuk ki korongokra. Még negyed órát kelesszük. A közepét nyomjuk be az ujjunkkal és a felső részét alulra fordítva, csúsztassuk bő, középforró olajba. Az első felét fedő alatt süssük, majd megfordítva a hőmérsékletet kissé növelve fedő nélkül süssük pirosra.
Forrón, porcukorral meghintve kínáljuk, rummal hígított baracklekvárral.