Herőce (régi magyar fánk) (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Terka
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Zsiradékban sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Farsang, Buli, Hirtelen sült, Olajsütő, Édes, Meleg, Gabonafélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 adag tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
2 adag tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 teáskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 igény szerint porcukor 400 0 0 100 0 0
1 igény szerint fahéj 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A lisztet deszkára halmozzuk, a közepébe mélyedést formálunk, majd a tojásokat, a cukrot és a sót beletéve. összegyúrjuk kb 1 deci langyos vízzel. A vizet csak fokozatosan adjuk hozzá, kemény tésztát kell kapnunk. Letakarva fél órát pihentessük, majd lisztezett deszkán nyújtsuk késfok vastagra. Derelyemetszővel vágjuk ujjnyi széles, hosszú csíkokra és középforró olajban süssük aranybarnára, csepegtessük le és halmozzuk tálba, bőven megszórva fahéjas porcukorral.
Adhatunk hozzá, némi pálinkával hígított, langyos lekvárt is. is.