Egérke (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Anna
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Zsiradékban sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Kártyaparti , Teaparti, Farsang, Buli, Hétvégi ebéd, Hirtelen sült, Olajsütő, Édes, Meleg, Gabonafélék, Tejtermékek, Kímélő, Hajón is elkészíthető

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint fahéj 0 0 0 0 0 0
igény szerint kakaópor 313 18.5 21.7 10.5 37.7 0
igény szerint porcukor 400 0 0 100 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
1 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
50 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A tejbe kiskanál cukrot szórunk,meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztbe keverjük a sót és a maradék cukrot, majd beleöntve az élesztős tejet fakanállal hólyagosra keverjük. Ha nem elég puha a tészta, öntsünk hozzá még kevés tejet. Jól dolgozzuk ki, majd langyos helyen kelesszük a kétszeresére.
Középforró olajba szaggatjuk, olajba mártott evőkanállal.
Egyszerre ne sokat, mert a fánkok megnőnek.
Forrón, lecsepegtetve kínáljuk, jól megszórva kakaós vagy fahéjas porcukorral.