Szőlős-diós rétes (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 20 perc A recept forrása: Panka A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Meleg nyári napokra, Hétvégi ebéd, Karácsony, Bálint nap, Göngyölt, Töltött, Csőben sült, Kemence, Édes, Gyümölcsök, Tésztafélék Hozzávalók 4 személyre:
A diót szárazon megpirítom, majd ledarálom, elkeverem a fahéjjal és a cukorral. Az almát lereszelem. Az egyik réteslapot enyhén nedves konyharuhára terítem, rétegenként megcsöpögtetem az olvasztott vajjal, majd meghintem morzsával, rásimítom a reszelt almát és rászórom a szőlőt, végül a diós cukor jön. Természetesen mindennek csak a felét használom fel. A két rövidebb szélén egy-egy csíkot szabadon hagyok, ezt behajtom és a tésztát a konyharuha segítségével szorosan feltekerem és sütőpapírral bélelt sütőlapra teszem. A második csomaggal is így járok el. A tetejét lekenem vajjal és előmelegített sütőben, 190 fokon kb. húsz perc alatt aranybarnára sütöm. Langyosan vágom szeletekre, vanília- vagy borsodó szinte az egekbe emeli. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||