Profiterol zöldcsütörtökre (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Nagyi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Főtt-sült tészták 
Cimkék: Tészták, Előételek, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Kártyaparti , Teaparti, Buli, Húsvét, Csőben sült, Párolt, Sós, Hideg, Tojás, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék, tavaszi-koranyári receptverseny

Hozzávalók 4 személyre:

Profiterol zöldcsütörtökre
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg spenót 18 2.3 0.3 1.8 6.3 0
5 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
10 dkg dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
5 dkg ementáli sajt 267 27.8 16.3 1.9 0 38
5 dkg karaván sajt 312 16.5 26.4 1.7 0 96
1 csipet szerecsendió 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Égetett tészta házilag (alaprecept)
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
10 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Profiterol zöldcsütörtökre
A tésztából babapiskóta alakot nyomunk a sütőpapírra és megsütjük. Ha elkészült, kettévágjuk. Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet. A vajon megpároljuk a spenótot, majd finomra aprítjuk. Még melegen, belekeverjük, a darált diót, a zúzott fokhagymát, a reszelt sajtokat és a fűszereket. Langyosan habzsákba töltjük és a fánkokba nyomjuk.
Igazi bulifalat, zöldcsütörtökre illik, de bármikor tálalhatjuk.

Égetett tészta házilag (alaprecept)
A tésztát felhasználhatjuk képviselőfánk, profiterol, eckler fánk, tortalap, krokanbus, és churros készítéséhez, forró sütőben vagy a churros esetében középforró olajban süssük. Tölthetjük édes vagy sós töltelékkel, de vigyázzunk, ha idő előtt betöltjük, a tészta megereszkedik és elveszti ropogósságát. A tetejét bevonhatjuk csokoládémázzal vagy karamellel.
A vajat egy deci vízzel és a sóval egy edényben felforraljuk. A lisztet belekeverjük, és takarékon addig keverjük, míg a tészta egy gombóccá összeáll, elválik az edény falától, és az edény alján vékony fehér hártya képződik. Ekkor a tészta „sercegő” hangot hallat (kb. 1-2 perc). Majd a tűzről levéve 4 tojást egyenként (ettől lesz majd üreges a tészta belseje) a konyhai robotgép legmagasabb fokozatán a tésztához keverjük. Akkor jó, ha nehezen cseppen le a habverőről. Hagyjuk kihűlni. A tésztát nyomózsákba töltjük. A sütőpapírra, igény szerint, rózsákat vagy babapiskótaformákat nyomunk, ügyeljünk a távolságra, mert megnő a fánk vagy a tortaforma aljára terítjük. A tepsit 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük, melynek aljába, előzőleg, vízzel telt fémedényt helyeztünk, a képződő gőztől lesz nagy méretű és könnyű a fánk. Negyed óra múlva csökkentsük a hőt 180 fokra, még 10 percig süssük. A sütőajtót, sütés közben, ne nyitogassuk. A sütés végén hagyjuk a tepsit öt percig a kikapcsolt sütő ajtajában, majd vágjuk le a fánkok tetejét. Kihűlés után, a belső hártyákat átszakítva, több helyet nyerünk a tölteléknek. A churros esetében, közvetlenül, az olajba nyomjuk a habzsákból, a tésztakukacot ollóval megfelelő méretre vágva.