Udvarhelyi bárányborda (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása: Rozi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Egyéb négylábúak 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Meleg nyári napokra, Húsvét, Bálint nap, Buli, Hirtelen sült, Párolt, Sós, Meleg, Zöldség, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 kávéskanál tárkony 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál bazsalikom 0 0 0 0 0 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
30 dkg zöldbab 41 2.6 0.3 6.8 1.9 0
30 dkg paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
15 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
2 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 kg báránygerinc 194 19.7 12.7 0.3 0 70
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A zöldbabot feldaraboljuk, majd kevés sós vízben roppanósra pároljuk, leszűrjük és félre tesszük. A paradicsom héját lehúzzuk és kicsumázva kockára vágjuk. A bacont és a hagymát finomra metéljük. A szalonnát zsírjára sütjük, megpároljuk benne a hagymát, majd hozzáadjuk a paradicsomkockákat és addig főzzük, amíg a paradicsom összeesik. Belekeverjük a finomra vágott petrezselyem felét, a többi zöldfűszert , a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a borral, majd összeforraljuk. Ekkor belekeverjük a babot és rövid lére sütjük. A felszeletelt báránybordát gyengéden kiverjük, sózzuk, borsozzuk, majd a felhevített olajba megsütjük. Ne süssük túl, nem baj, ha a szeletek belseje rózsaszínű. A bárányszeleteket előmelegített tálra tesszük, a ragut rákanalazzuk, megszórjuk a maradék petrezselyemmel és körülrakjuk sült újburgonyával.