Padlizsánnal töltött gomba (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Panka
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Előételek, Hústalan feltétek, Főétel előtt, Főétel, Böjt, Buli, Töltött, Csőben sült, Sós, Hideg, Meleg, Zöldség, Gombafélék, Reform konyha

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
12 fej csiperke gomba 39 5.9 0.2 3.3 1.9 0
2 db padlizsán 26 1.3 0.2 4.8 1.4 0
1 csokor bazsalikom 0 0 0 0 0 0
1 fej lilahagyma ? ? ? ? ? ?
2 db zöldpaprika 20 1.2 0.3 3 2 0
2 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
2 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
igény szerint parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
igény szerint citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Nagy fejű gombákat válasszunk, majd a tönkjét kitörve, a fejeket sós, citromos vízben egy percig főzzük. lecsepegtetve hagyjuk hűlni. A padlizsánt forró sütőben, egyszer megfordítva süssük 30 percig. Papírral letakarva hagyjuk kihűlni, majd a húsát kaparjuk ki. A felforrósított olajban a finomra vágott hagymát pároljuk meg, adjuk hozzá a kockára vágott paprikát és a paradicsomot. Addig főzzük, amíg össze nem esik. ekkor sózzuk, borsozzuk meg és keverjük össze a padlizsánnal és a zúzott fokhagymával. Pároljuk sűrűsödésig. Ekkor keverjük bele a finomra metélt bazsalikomot, ízesítsük citromlével pikánsra és hagyjuk hűlni. Két evőkanál olajat öntsünk tepsibe és tegyük bele a gombákat, üregükkel felfelé, majd halmozzuk bele a padlizsános masszát. kedvünk szerint hintsük meg reszelt sajttal a tetejüket és 170 fokra előmelegített sütőben süssük 20 percig. Hidegen, melegen tálalhatjuk.
Előételnek ajánlom, de kétszeres adagot készítve, párolt rizzsel körítve kitűnő húsmentes ebéd lehet.