Karácsonyi csokis gombóc (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 40 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása: Julcsi
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Édességek 
Cimkék: Édességek, Desszert, Karácsony, Húsvét, Hétvégi ebéd, Főtt, Édes, Meleg, Tejtermékek, Gabonafélék, Kímélő

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 tábla tejcsokoládé 396 26 30.4 1.5 0 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
200 gramm búzadara 0 9.4 1 73.4 7.2 0
140 gramm margarin (70% zsírtartalmú) 294 2.6 30 3 0 109
1 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
600 ml tej (1,5%) ? ? ? ? ? ?
1 kávéskanál étkezési keményítő 344 0.5 0 86 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
400 ml tejet, a cukrot, és a margarint forrósítsuk fel, majd szórjuk bele a búzadarát és forraljuk fel. A tűzről levéve 15 percig hagyjuk állni, míg a dara megdagad, majd keverjük bele a tojást, és az egész masszát egy tálba öntve kb. 1 óra alatt hűtőszekrénybe hűtsük le. A lehűtött masszát 8 egyenlő részre osszuk el. Egy-egy csokikockát helyezzünk el minden adag közepébe. Formázzunk gombócokat és forró vízben főzzük meg őket. Amikor feljönnek a víz felszínére, akkor vannak készen. Az öntethez 200ml tejet forrósítsunk fel és 8 kocka csokit olvasszunk fel benne. Ezalatt az étkezési keményítőt kevés vízzel simára keverjük és adjuk hozzá a csokis tejhez. Pár félretett csokikockát reszeljünk le. Öntsük a gombócokra az öntetet és díszítsük a csokireszelékkel.