Firenzei göngyölt hátszín (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 150 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: D. L.
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hétvégi ebéd, Karácsony, Göngyölt, Töltött, Párolt, Sós, Meleg, Húsfélék, Tésztafélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 teáskanál fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
40 dkg spagetti 350 12 1.5 0 0 0
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
1 liter paradicsomlé 100%-os 43 0.2 0.04 10.7 0.3 0
60 dkg hátszín 249 19 18 0.6 0 83
6 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 csokor újhagyma ? ? ? ? ? ?
2 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
2 csokor bazsalikom 0 0 0 0 0 0
20 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A hátszínt gondosan megtisztítjuk a hártyáitól és vékony, nagy szeletekre vágjuk. Gyengéden kiverjük és mindkét oldalát sóval, borssal meghintjük. A zöldfűszereket, és a háromféle hagymát finomra vagdaljuk. A sajtot lereszeljük. Az újhagymát, a zöldfűszerek, a fokhagyma és a sajt felét elkeverjük és a hússzeletek közepére egyengetjük. A szeletek két szélét behajtva feltekerjük és konyhai zsineggel körbekötjük. A felhevített olajon a roládokat körös-körül barnára sütjük, majd félretesszük. A zsiradékba dobjuk a hagymát és megpároljuk, rászórjuk a fűszerpaprikát és egy keverés után felöntjük a paradicsomlével. Hozzáadjuk a maradék fokhagymát, zöldfűszert, sózzuk, borsozzuk és összeforraljuk. Beletesszük a hústekercseket és fedő alatt, takarékon puhára pároljuk, a főzési idő utolsó tíz percében hozzáöntjük a fehérbort. Ha nagyon elfőné a levét kevés vizet adhatunk hozzá. Közben előírás szerint megfőzzük a tésztát. A húsokról a zsineget lebontjuk, ferdén felszeleteljük, majd a mártással elkevert tésztára fektetjük.
Tálaláskor meghintjük a maradék sajttal, bazsalikom és petrezselyemlevelekkel díszítve tálaljuk.