Zöldséges lasagne (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 25 perc A recept forrása: Dorka A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Főtt-sült tészták Cimkék: Főétel, Hétköznapi vacsora, Meleg nyári napokra, Böjt, Rakott, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Tojás, Gabonafélék, Zöldség, Tésztafélék, Kímélő Hozzávalók 4 személyre: Tejmártás
Zöldséges lasagne
Tejmártás A felforrósított vajban pezsgessük meg a lisztet, majd a tejet fokozatosan hozzáöntve, mindig csomómentesre keverve, a kellő sűrűségig főzzük. Közben sóval, fehérborssal és szerecsendióval ízesítsük. Ha véletlenül csomósra sikerülne, törjük át szitán vagy botmixerrel. Zöldséges lasagne A zöldségkeveréket (ízlés szerint bármelyiket választhatjuk) és a darabokra vadalt gombát forrásban lévő, sós vízben roppanósra főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, hogy ne puhuljon tovább és lecsepegtetjük. A felhevített olajon a finomra vágott hagymát átpirítjuk, majd belekeverjük a paradicsompürét. Addig sütjük, amíg élénk színét elveszti. Ráöntjük a paradicsomkonzervet, a levével együtt, belekeverjük a fűszereket, a zúzott fokhagymát és kis lángon, fedő alatt krém sűrűségűre főzzük. Ez a szósz egyéb főtt tésztákhoz és pizzákhoz is használható. Amíg a szósz fő, készítsük el a tejmártást. Keverjük a szószba a zöldségeket. Megfelelő méretű tepsibe simítsunk egy réteg tejmártást, majd fedjük be tésztalapokkal. Akár friss tésztával, akár készen vásárolttal dolgozunk, előfőzni nem kell. A tésztára terítsünk egy adag zöldséges szószt, majd tejmártást. Ezt folytassuk, amíg a hozzávalókból tart. Figyeljünk, hogy a tetejére tészta és egy vastagabb réteg tejmártás kerüljön, ragu nem kell. 180 fokra előmelegített sütőben 25 percig süssük, majd hintsük a tetejére a reszelt sajtot és még negyed óra alatt süssük aranybarnára. Kockára vágva tálaljuk, de felvágás előtt negyed órát pihentessük. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||