Velős palacsinta remulade mártással (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 35 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 2
Helye a tartalomjegyzékben:   Előételek 
Cimkék: Előételek, Tészták, Főétel előtt, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Töltött, Bundázott , Sós, Meleg, Tésztafélék, Húsfélék

Hozzávalók 4 személyre:

Remulade mártás
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint friss citromlé 45 0.4 0.1 7.7 0 0
ízlés szerint mustár 169 5.7 6.4 22 0 0
1 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
2 db mogyoróhagyma ? ? ? ? ? ?
1/2 csokor tárkony 0 0 0 0 0 0
1/2 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
10 db kapribogyó 0 0 0 0 0 0
2 db csemegeuborka ? ? ? ? ? ?
2 dl majonéz 848 1.3 93.2 0 0 95
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Velős palacsinta
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
igény szerint zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
1 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint feketebors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
25 dkg borjúvelő 113 9 8.6 0 0 0
1 fej vöröshagyma 40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Palacsinta alaptészta
kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 dl tej (1,5%) ? ? ? ? ? ?
1.5 dl szóda 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Remulade mártás
A majonézhez hozzákeverjük a finomra vagdalt uborkát, kaprit, petrezselymet, tárkonyt és a hagymát, a fehérborral hígítsuk fel a mártást és ízesítsük a többi hozzávalóval.

Velős palacsinta
A finomra vágott vöröshagymát 1 ek olajban megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a hártyáitól megtisztított és összevágott sertésvelőt. Sóval, törött borssal, csípős paprikával fűszerezzük, 1 tojással összesütjük.
A masszát a palacsinták közepére kenjük, melyeket feltekerünk és a két végüket betűrve a szokásos módon bepanírozva, bő olajban kisütünk.

4 főre 8 palacsintára és 2dl mártásra van szükségünk.

Palacsinta alaptészta
A tojásokat csipetnyi sóval ízesítjük, habverővel kissé fölverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd a tejet apránként beleöntve, a habverővel simára keverjük. Sűrű, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át pi­hentetünk. Pihentetés után szódavízzel tejszínsűrűségűre hígítjuk és két evőkanál ola­jat is beletéve még egyszer jól átkeverjük. A palacsintasütőt beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorga­tunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpe­nyőt, így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd színt kapni, a közepéről pedig eltűnt a nedves tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk - a jó palacsin­ta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles kés segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A második oldala fele annyi idő alatt sül meg, mint az első. A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Csak az első palacsinta sütésénél kell olajozni a sütőt, mert a tészta olajtartalma miatt, önkenő.