Nápolyi töltött paradicsom (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 75 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása: Kriszti
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Zöldséges ételek 
Cimkék: Előételek, Köretek, Hidegkonyhai készítmények, Főétel előtt, Főétel mellé, Meleg nyári napokra, Böjt, Töltött, Csőben sült, Főtt, Kemence, Sós, Hideg, Meleg, Zöldség, Gabonafélék, Reform konyha, Kímélő

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
12 db paradicsom 22 1 0.2 4 1.8 0
20 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
5 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
10 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
1 teáskanál bazsalikom 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál oregánó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A rizst bő, sós vízben főzzük meg. Csepegtessük le. A paradicsomok tetejét vágjuk le és a magos belsejét kaparjuk ki, tegyük félre. A paradicsomokat kissé besózva, lefelé fordítva hagyjuk állni. A rizst keverjük össze a fűszerekkel, a paradicsom kivájt darabjaival, két evőkanál olívaolajjal és a sajttal. ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd töltsük a paradicsomokba. A maradék olajat öntsük tepsibe, tegyük bele a töltött paradicsomokat, úgy, hogy a tetejüket tegyük vissza, majd öntsük alá a bort. 170 fokra előmelegített sütőben süssük háromnegyed órát.
Melegen grillhúsok köreteként, hidegen előételként adjuk asztalra.